LASIMESTARIN JOULUSILLI

1 fleoitu silli (2filettä)

1 punasipuli

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

LIEMI:

2dl kuumaa vettä

1 dl sokeria

1dl väkiviinaetikkaa

Leikkaa saksilla sillifileet n.1cm leveiksi suikaleiksi (tai sellaisiksi kun haluat), kuori ja viipaloi punasipuli (itse halkaisen sipulin ja teen puolirenkaita, kukin tehköön omien mieltymysten mukaan). Lado kaikki aineet esim korkeaan lasiin (esim. oluttuoppiin) tai lasipurkkiin kerroksittain. Valmista liemi sekoittamalla aineet keskenään ja kaada se muiden aineiden päälle, sulje astia ja anna maustua jääkaapissa ainakin vuorokauden.Säilyy hyvänä ainakin viikon.

 

GRAAVISUOLATTU KIRJOLOHI

2 kirjolohifilettä

nippu tilliä (pakastettukin käy)

merisuolaa

1 tl sokeria

murskattuja tai jauhettua pippuria oman maun mukaan joko vain valkopippuria tai myös rose pippuria

leivipaperiarkki, pitkä muovipussi

Levitä leivinpaperiarkki työpöydälle kaada sille reilusti merisuolaa, painele lohifileitä suolaa vasten kaada ylimääräinen suola joka ei tartu fileeseen pois ja laita  fileet nahka leivinpaperiin päin arkille .Ripottele molemmille fileille 1/2 tl sokeria ripaus haluamaasi pippuria ja tillit. Nosta toinen file toisen päälle niin että lihapuolet ovat vastakkain.Kääri kalat leivinpaperiin ja laita paketti muovipussiin jonka suljet tiiviisti. Laita kala sopivankokoiselle lautaselle tai muulle alustalle ja jääkaappiin päälle painoksi jotain esim. maitotölkki. Anna suolaantua n.vuorokausi.

VINKKI 1

Kalan voi valmistaa myös viikkoja aikaisemmin jos esim. sattuu saamaan tarjouksesta halpaa filettä ja laittaa maustamisen jälkeen pakastimeen, puolisulanutta kalasta on helppo leikata ohuita viipaleita tarjolle

VINKKI 2

Jos kalaa jää tähteeksi joulunpyhiltä siitä voi tehdä lohilaatikon tai lasimestarin lohta edellisen sillin reseptiä mukaellen.

 

Jaa että mitä laiskaa näissä nyt oli, no se ettei itse rupee fileoimaan ja perkaamaan kaloja.

 

IMELLETTY PERUNALOORA (laatikko)

1 kg Maidotonta pakasteperunamuusia

vettä

2 rkl vehnäjauhoja

Tee pussin ohjeen mukaan paksu muusi käyttäen nesteenä vettä, älä lisää suolaa tai rasvaa. Sekoita muusiin vehnäjauhot ja pistä lämpimään paikkaan imeltymää mielellään yön yli (12 tuntia). Imeltyessään muusi löystyy ja muuttuu makeaksi.

Lisää:

n.3dl maitoa tai maitojuomaa

1 tl suolaa

2 rkl voita tai margariinia

Voitele korkea vuoka ja kaada seos siihen. Jos seos ei ole tarpeeksi makeaa lisää vähän sokeria tai siirappia. Täytä vuoka vain 3/4  koska ruoka kuohuu paistuessaan. Paista 175C 3 tuntia.

 

 SUKLAATA & SITRUUNAA

Suklaavaahto:

2,5 dl vispikermaa (Kevyt versiotkin käy, kunhan saa vaahdotettua)

150-200 g tummaa suklaata

1 Mariannepatukka tai 2 Pätkistä

Paloita suklaa mikronkestävään kulhoon ja sulata mikrossa 30 sekunttia kerrallaan , kun suklaa on melkein sulanut (Kokonaisia paloja pitää viel olla keskellä) sekoita suklaata kunnes kaikki palat ovat sulaneet. Vaahdota kerma ja kaada lämmin suklaa kermavaahtoon, sekoita huolellisesti niin että koko vaahto on ruskeaa

Sitruunavaahto:

2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 prk sitruunarahkaa

Vaahdota kerma ( tai vaniljakastike) ja sekoita siihen sitruunarahka.

Voit tarjota vaahdot eri kulhoista jolloin jokainen voi valita makunsa mukaan tai annostella jälkiruoka kulhoihin kerroksittain :alle suklaata päälle sitruunaa ja koristella annos raastetulla suklaalla tai suklaaströseleillä tai peräti suklaarusinoilla. Myös erikseen tarjottavat vaahdot voi koristella, silloin voit koristella sitruunavaahdon esim. jollain keltaisilla koristeilla esim. ströseleillä tai koristelet sitruunavaahdon suklaisin koristein ja suklaa vaahdon valkosuklaaraasteella tms.